top of page

Ezoterism

230855_130322_PAP20365.JPG

 

   Ezoterismul (în greacă εσωτερικος = din interior) este un concept filosofic-religios prin care se desemnează cunoștințe și învățături obținute prin percepția unor fenomene spirituale, accesibilă numai inițiaților, în opoziție cu cunoașterea exoterică, accesibilă tuturor oamenilor. Curentele spirituale ce se declară ezoterice sunt de o mare diversitate și cu credințe variate, de la cele bazate pe învățături orientale la forme de ezoterism creștin.

   Un esoterism este o învățătură ocultă, doctrină sau teorie, tehnică sau procedeu, de expresie simbolică, de ordin metafizic, cu intenție inițiatică. 

   Indiferent de religie (creștinism, islam, hinduism etc.), toate căile spirituale au un aspect ezoteric care se concentrează pe o legătură interpersonală cu  Duhul, Dumnezeu sau Divinul.

   În esență, orice religie are două componente în alcătuirea ei, indiferent de confesiune, este și ezoterică și esoterică.

   Uneori, cuvântul „ezoterism” este folosit în combinație cu sau sinonim cu cuvântul „ocult”. Din păcate, aplicarea termenului „ocult” a fost coruptă de-a lungul timpului și se crede că ține de diavol sau de lucruri rele. Acest lucru este departe de adevăr.

   Cuvântul „ocult” în sine provine din cuvântul latin oculto - care înseamnă „ascuns” sau „secret”.

   Misterul din jurul ezoterismului este creat mai degrabă de oameni care nu dau credibilitate practicilor lor sau care văd lumea doar dintr-un punct de vedere rațional, ceea ce nu este rău. Dar uităm adesea că unul dintre scopurile vieții este ca să ne descoperim și să ne înțelegem pe noi înșine, cea ce doar din punct de vedere rațional este imposibil!

ReiKi

 

   Este un sistem de evoluție spirituală prin care omul poate accesa sursa universală de energie - Duhul Sfânt. În toate sistemele existente la ora actuală pe Pământ, oamenii vorbesc despre această energie, fie îi spun Bio-Energie, fie Lumină, fie Prana, fie Chi sau Ki, ea este aceași. Diferența între sisteme este modul de a prelua această energie și modul de utilizare.     În Qi Qung (Chi Kung/Qi Gong), tai chi, tao, ea este luată din atmosferă, de la stele etc. În creștinism e luată prin rugăciune, prin împărtășanie, prin apa sfințită de preot, preot care are acces direct la sursa universală (Duhul Sfânt), iar prin ReiKi ai de asemenea acces direct la sursă.

   Mai există o diferență, aceea de vibrație a Luminii, iar la acest capitol ReiKi-ul stă foarte bine – Maeștrii ReiKi având o vibrație mult superioară celorlalte practici, mai puțin a preoților, cu toate că există maeștri ReiKi care au vibrație superioară chiar și preoților.

Reiki.JPG

      Ovidiu Dragos Argeseanu

-Manual Usui Shiki Reiki Ryoho-

Kabbala

Sephirotic Three.JPG

   

    Din punct de vedere mistic, termenul Kabbala se referă la un set de simboluri numite Sefire și la Nume Divine asociate cu acestea. Ea include practici, tehnici de meditație, tehnici de concentrare pe aceste nume, precum și rugăciuni asociate cu simbolurile respective. Ele sunt modalități prin care divinitatea se manifestă în planul fizic, dar sunt și principii prin care practicantul poate să ajungă să Îl cunoască pe Dumnezeu, Sefirele reprezentând una dintre modalitățile prin care putem să Îl experimentăm pe Dumnezeu sau să fim față in față cu acesta în mod similar profeților, patriarhilor, lui Iisus sau apostolilor.

     A vedea fața Divină este o onoare supremă. Pentru a spune acelaşi lucru intr-o formă simplificată și mai lumească, este necesar să știm numele persoanei cu care vrem să ne întâlnim și cu care vrem să ajungem să stăm față in față. În acelaşi mod, pentru a putea să vedem fața lui Dumnezeu, este indispensabil să Îi cunoaștem numele.

   Kabbala insistă asupra faptului că trebuie să ajungem să vedem fața Divină, aspectele lui Dumnezeu, atât în lumea interioară, cât și în cea exterioară. Sufletul sau Scânteia Divină din noi caută în permanență să înțeleagă căile Divinității și să le aplice în planul fizic.

   Kabbala ne învață că formele pe care le vedem în fiecare zi sunt doar măști care acoperă lucruri și aspecte spirituale, principii prin care întreaga creație se manifestă. Devenind conștienți de acestea, devenim, de fapt, conștienți de modul în care Dumnezeu se manifestă la fiecare nivel al creației, de modul în care El dorește să o perceapă, să o experimenteze, să o simtă, etc.

   Principalele învățături ale Kabbalei au avut drept scop explorarea și găsirea răspunsurilor la întrebările fundamentale ce țin de:

     • Natura și atributele lui Dumnezeu și ale chipului lui Dumnezeu.

     • Dezvoltarea cosmologiei.

     • Misterul creației îngerilor și a rasei umane.

     • Destinul umanității și al îngerilor.

     • Natura sufletului omenesc și legătura acestuia cu divinitatea.

     • Natura forțelor cosmice — îngeri, demoni, energii elementale, etc.

     • Sensul ascuns al legilor dezvăluite și al Sfintelor Evanghelii.

     • Simbolismul transcendental al numerelor și al formelor geometrice.

     • Misterele conținute în literele ebraice.

     • Echilibrul în acțiunea forțelor cosmice.

     • Misterele revelației divine și stările profetice de conștiință.

     • Misterul reântrupării și planul Divin pe pământ.

   Luând în considerare vasta înălțime, profunzime și răspândire a acestor întrebări metafizice, ne putem doar imagina enorma cantitate de învățături esoterice, de practici și de literatură formată in jurul Kabbalei în cursul a mii de ani.

     Naran Gheser

-Kabbala-Teorie şi practică-

Hermetism

   

   Hermetismul este un curent mistic-ocult apărut în antichitate, al cărui nume provine de la controversatul personaj Hermes Trismegistus, autorul unor scrieri ermetice, considerat totodată și ca părinte al alchimiei. Acest curent promovează o doctrină care afirmă că există o singură adevărată teologie care este prezentă în toate religiile și care a fost dată de Dumnezeu omului.

   Mulți scriitori creștini, printre care Emerson, Lactantius, Thomas de Aquinas, Augustin, Giordano Bruno, Marsilio Ficino, Campanella și Giovanni Pico della Mirandola, considerau că Hermes Trismegistus este un profet înțelept păgân care a prevăzut venirea creștinismului. Hermetismul a influențat în maniere diferite, atât pe Părinții Bisericii, cât și pe filozofii Renașterii.

Principii ale Hermetismului

  1. Precum sus, așa și jos

  2. Principiul Mentalismului

  3. Principiul Ritmului

  4. Principiul Vibrației

  5. Principiul Cauzei si a Efectului

  6. Principiul Polarității

  7. Principiul Genului

Kubdalini.JPG

Yoga

230855_130322_PAP20365.JPG

 

   După cum yoga se numește set de discipline și a practicilor de tip fizic și mental care are ca scop obținerea unui echilibru între corp și minte, ca o modalitate de a ajunge la iluminare și unirea cu Absolutul. Ca atare, cuvântul provine din sanscrita „yoga”, care înseamnă „unire”, „efort”.

   Originea yoga este localizată în India , în Valea Indusului. Vârsta sa este însă dificil de determinat, dar se speculează că ar putea avea între 3 5 mii de ani. Ca atare, este una dintre doctrinele clasice ale hinduismului , în care este recunoscută o influență importantă a filozofiei antice a samkhya. Principalul său teoretizator a fost Patanyali , autorul Yoga-sutra , un text compus în principal din aforisme despre yoga. Ca atare, obiectivul esențial al yoga este reunificarea ființei cu Absolutul și accesul la conștiința supremă care ne conduce la iluminare.

   În prezent, yoga a devenit enorm de populară în Occident, ceea ce a dus la o disciplină bazată pe teoriile hinduse, dar care s-a concentrat fundamental pe practicarea unui set de tehnici menite să obțină un control mai mare al corpului și al minții. În acest sens, yoga modernă este mai mult un sistem de exerciții care caută ca persoana să atingă echilibrul și armonia spirituală, totul prin meditație și o serie de exerciții posturale și respiratorii.

  Cel mai răspândit și practicat tip de yoga astăzi este hatha yoga , care cuprinde o secvență de posturi și exerciții de respirație care întăresc corpul și promovează stările de relaxare. De asemenea, în yoga practica pranayama , este un set de exerciții pentru controlul respirației, care este energia vitală și obținerea liniștii sufletești care este considerată de o importanță deosebită.

   Printre numeroasele sale beneficii, yoga ajută individul să aibă o relație mai armonioasă cu corpul său, să-și controleze mintea și emoțiile, precum și să elibereze stresul, toate acestea contribuind la atingerea unei stări de bunăstare.

Qi Gong

 

   Qi Gong este un sistem chinezesc antic de cultivare a sănătății, vitalității și longevității, cât și de evoluție spirituală. Bazat pe principiile clasice ale Taoismului.

   Qi Gong oferă o cale de auto cultivare ce presupune armonia între toate nivelurile ființei umane (fizic, psihic și spiritual), armonia cu natura și progresul constant și natural, evitând excesele și accidentările posibile în alte discipline fizice și în acelaș timp evitând retragerea din lume, caracteristică altor căi spirituale. 

   Este un ansamblu de tehnici de sănătate chinezești, clasificat în două tipuri:

     - tehnici respiratorii și mentale, statice (în picioare, șezând, culcat), pentru a îmbunătăți funcționarea sistemelor circulator, respirator, etc.;

      - tehnici dinamice: gimnastică, masaj, etc., pentru fortificarea trupului.

   În religiile din China tehnicile de Qi Gong sunt practicate pentru dobândirea unor stări de conștiință superioare.

Yin Yang.JPG

*Ardeți pentru Cunoaștere ca să Străluciți

și să împrăștiați Lumina*

CONTACT 

Name:

Boda Stefan Iuliu

Phone:

0049 16099666903

Adress:

John F Kennedy 16, 63526 Erlensee

bottom of page